VLAAMS GEWEST – OLDTIMERKEURINGSREGELS WERDEN AANGEPAST!

Beste MG Car Club Belgium leden en Partners,

Op de Technische meeting van zaterdag 23 februari 2019 werden de nieuwe Oldtimer keuringsregels uitvoerig besproken en uitgelegd.

Het bestuur en Technisch Team Technische Meeting willen u nog eens herinneren om uw oldtimerkeuringsbewijs  grondig na te zien 

Het niet ontvangen van een oproepingskaart is geen geldige reden om niet naar de keuring te gaan. De eigenaar draagt zelf de verantwoordelijkheid voor een tijdige keuring. Eigenaars die geen kaart hebben ontvangen, kunnen de uiterlijke geldigheidsdatum voor de keuring zelf berekenen op basis van de referentiedatum. Dat is de dag en de maand van de eerste in verkeerstelling. Die datum is terug te vinden op het kentekenbewijs. Een voertuig kan vanaf twee maanden voor de uiterlijke datum aangeboden worden voor een periodieke keuring.

Oldtimers jonger dan 30 jaar die in 2019 niet zijn aangeboden voor een keuring, moeten in 2020 voorgereden worden om het voertuig alsnog in regel te stellen.

Herinnering: Oldtimers ouder dan 30 jaar naar periodieke keuring vanaf 1 januari 2020  

Oldtimerkeuringregels werden aangepast!

Actualiteit van de autokeuring

Vlaams Gewest

Herinnering: Oldtimers ouder dan 30 jaar naar periodieke keuring vanaf 1 januari 2020

Sinds 20 mei 2018 moeten de voertuigen, die in Vlaanderen ingeschreven staan als oldtimer, ook verplicht naar een periodieke technische keuring. Er werd een overgangsperiode ingevoerd voor de voertuigen die vóór deze datum reeds ingeschreven stonden als oldtimer. De inwerkingtreding loopt gefaseerd: 2019 voor de voertuigen van 25 tot 30 jaar en 2020 voor de voertuigen vanaf 30 jaar.

Concreet: voertuigen ingeschreven vóór 01.01.1990 moeten naar de periodieke oldtimerkeuring uiterlijk op de dag in 2020 waarop het voertuig 31 jaar of meer wordt.

Verkeersveiligheid
De oldtimers worden gekeurd om de verkeersveiligheid te verzekeren. Zoals bij een gewone keuring worden onder andere de veiligheidsgordels, de staat van de banden, de remmen en de lichten gecontroleerd. De nieuwe regels zijn een omzetting van de Europese richtlijn 2014/45/EU. De Europese Unie streeft naar het bijna volledig verdwijnen van verkeersdoden en zwaargewonden tegen 2050. Daarom zetten de lidstaten uit de Unie in op meer veiligheid. Een voertuig in goede technische staat draagt daaraan bij.

Periodiciteit
De periodiciteit is afhankelijk van de leeftijd van het voertuig (de leeftijd verwijst naar de datum van de eerste inschrijving):
1. voertuigen vanaf 25 jaar en jonger dan 30 jaar: keuring met een periodiciteit van 1 jaar
2. voertuigen vanaf 30 jaar tot en met 50 jaar: keuring met een periodiciteit van 2 jaar
3. voertuigen ouder dan 50 jaar: keuring met een periodiciteit van 5 jaar

Verplichting
De Vlaamse keuringscentra versturen de groene oproepingskaarten als herinnering naar de eigenaars van de betrokken oldtimers. De eerste kaarten voor de oldtimerkeuring voor voertuigen ouder dan 30 jaar worden verstuurd vanaf begin december 2019. Het niet ontvangen van een oproepingskaart is geen geldige reden om niet naar de keuring te gaan. De eigenaar draagt zelf de verantwoordelijkheid voor een tijdige keuring. Eigenaars die geen kaart hebben ontvangen, kunnen de uiterlijke geldigheidsdatum voor de keuring zelf berekenen op basis van de referentiedatum. Dat is de dag en de maand van de eerste inverkeerstelling. Die datum is terug te vinden op het kentekenbewijs. Een voertuig kan vanaf twee maanden voor de uiterlijke datum aangeboden worden voor een periodieke keuring.

Oldtimers jonger dan 30 jaar die in 2019 niet zijn aangeboden voor een keuring, moeten in 2020 voorgereden worden om het voertuig alsnog in regel te stellen.

2010 © MG Car Club Belgium 2010, All Rights Reserved · website by sliced.be