Zorgt waterstofpoeder voor revolutie in industrie en mobiliteit?

Zorgt waterstofpoeder voor revolutie in industrie en mobiliteit?

Australische onderzoekers zijn erin geslaagd om waterstof in poedervorm op te slaan, een vondst die een belangrijke stap vooruit kan betekenen. Poeder is namelijk veel gemakkelijker en veiliger te transporteren. Uiteraard is het proces omkeerbaar. Is er een industriële revolutie op komst?

David Leclercq|Gepubliceerd op 26 jul. 2022| Leestijd: 3 min

Deze ontdekking van onderzoekers van Deakin University in Australië kan – als ze echt toepasbaar blijkt – aan de basis liggen van een nieuwe industriële revolutie. De wetenschappers zijn erin geslaagd om waterstof in poedervorm op te slaan en terug te brengen naar de gasvormige toestand, simpelweg door het poeder te verwarmen. Deze ontdekking verdient verder onderzoek, want de hele industrie zou sneller kunnen overschakelen op schone energie. Waterstof is zeker deel van de oplossing voor groene energie in de productie. Het proces werd beschreven in het wetenschappelijke tijdschrift Materials Today en zou het transport van waterstof vergemakkelijken. Omgaan met waterstof is vandaag nog erg ingewikkeld. Je kunt waterstof opslaan in een hogedruktank of het gas laten afkoelen tot het vloeibaar wordt (bij -263°C of 0 kelvin). Voor deze methodes zijn relatief gevaarlijke processen en chemicaliën nodig. In poedervorm zouden we dus binnenkort enorme hoeveelheden waterstof kunnen vervoeren, in alle veiligheid en zonder afval.

Ingewikkeld proces

Om dit te realiseren, hebben de wetenschappers een nieuwe techniek ontwikkeld om het gas te scheiden en op te slaan. Hiervoor gebruikten ze boornitridepoeder met een groot absorptievermogen (deze gemakkelijk verkrijgbare en goedkope stof is het resultaat van een chemische reactie tussen boor en stikstof).

Het poeder wordt in een soort molen geplaatst (een grote cilinder die met hoge snelheid draait) die roestvrijstalen bolletjes bevat. De wrijving van deze bolletjes met het poeder en de rand van de cilinder veroorzaakt een mechanochemische reactie en een geleidelijke absorptie van het gas door het poeder. Volgens de onderzoekers moet je geen enkel chemisch middel toevoegen en verslechtert het startproduct niet.

Natuurlijk is het nog wat vroeg om deze technologie te zien verschijnen in onze tankstations of huizen. Maar zullen we ooit onze auto’s of brandstofcellen in onze huizen op die manier opladen? Voorlopig werd deze techniek alleen in een laboratorium getest. Er is dus nog wat onderzoek nodig om te zien of (en hoe) dit proces geïndustrialiseerd kan worden.

Bron:

2010 © MG Car Club Belgium 2010, All Rights Reserved · website by sliced.be